Zaključek

logo

Naše raziskovanje smo pripeljali skozi zeleni koridor. Seveda pa se vsi zavedamo, da je to šele začetek našega dela in trženja naših proizvodov. Ne smemo pozabiti omeniti, da bomo projekt nadgrajevali, iskali vedno nove ciljne skupine in potek dneva tudi ustrezno prilagajali. Posneli smo kratek dokumentarni zapis našega raziskovanja in pripravljanja poti, ki mu bomo dodali še posnetke s terena, ko bomo pot s skupino obiskovalcev tudi preizkusili. Najprej bomo ponudili naše popotovanje učencem in delavcem naše šole in poskusili izvesti naravoslovni dan (krajšo verzijo z delavnicami in ogledom učne poti). Ta izkušnja nam bo v pomoč pri izboljšavi samega projekta in ponujene poti ter spremljajočih aktivnosti.

S pobudami iz ankete bomo nadgrajevali našo ponudbo in jo razširili, v kolikor bomo zaznali interes. Predvsem bomo razširili promocijo preko spleta in Facebook-ovih profilov. Vse učence šole bomo pozvali k »oglaševanju« našega produkta. Obenem bomo na šolski spletni strani objavili tudi razpis za najboljšo idejo ali predlog novosti v naši ponudbi (seveda bomo najboljše ideje tudi nagradili).

Veliko smo se naučili, pri delu smo se kljub zahtevnosti teme tudi zabavali, predvsem pa gojili medgeneracijske odnose in odkrivali možnosti trženja zelenega turizma tudi v naših krajih. Stkali smo nova poznanstva in prijateljstva, podoživeli preteklost in življenje na vasi naših dedkov in babic ter našli še marsikatero neodkrito znamenitost naših vinorodnih gričev.

V današnjih časih, ko moramo poskrbeti za svojo prihodnost kakor tudi za razvoj domačega kraja, menimo, da smo s svojim delom naredili korak naprej. Že sedaj, pa tudi za v bodoče, smo morda prispevali k večjemu številu turistov ali uka ter zabave željnih ljudi, tako mladih kot malo starejših.

V časih, ko vse več presedimo pred televizijskimi in računalniškimi ekrani, je vsak potep v naravo dobrodošel. Naužijmo se svežega zraka, prisluhnimo tišini naših gozdov, travnikov, šelestenju vetra in petju klopotcev, razgibajmo se s sprehodom, podoživimo delo v vinogradu in nabiranje zelišč ter se kaj novega naučimo.

Potovali smo s kočijo med vinograde in griče, med dišavnice in zelišča, bili na svežem zraku, obujali preteklost, delali v sedanjosti in razmišljali ter ustvarjali za prihodnost. Za prihodnost bomo še ustvarjali, saj razmišljamo o ureditvi in dopolnitvi ponudbe na naši učni poti. Naloga sigurno ne bo lahka, veliko bo ovir, možnosti pa vseeno obstajajo, še posebej zato, ker imamo v našem okolju velik posluh za razvoj turizma. Tu nam stojijo ob strani občinske strukture, razna društva, obrtniki in občani. S skupnimi močmi bi, kljub številnim oviram, zmogli ohraniti našo naravo zeleno in neokrnjeno.

Pridružite se nam med zelišči in dišavnicami, ob prijetnem pitju čaja, popeljite se z nami s kočijo med vinograde in griče in podoživite naravo ter uživajte ob dobrih in zdravih jedeh.

 

Poglejte več: